Claudio Saelens

Milieu

Milieu

Eind 2014 werd de Beernemse Bijenwerkgroep opgericht. Na amper 3 jaar samenwerking tussen gemeente, Velt, Tuinhier en het regionaal landschap werd Beernem in 2017 uitgeroepen tot bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen. Begraafplaatsen en perken werden bijenvriendelijk ingericht.

Door de samenwerking met de milieuraad, Velt, tuinhier, het regionaal landschap Houtland, het Land en Tuinbouwinstituut, de landbouwraad, de Beernemse Imkers, 4Veld, en de Agrobeheergroep konden we een groot draagvlak creëren wat resulteerde in tal van maatregelen, zoals het "bijenbordje", de verkoop van plantenpakketten, een aangepast maaibeheer, een cursus wilde bijen, en zoveel meer…

Met het burgemeestersconvenant zullen we de CO2 uitstoot op ons grondgebied met 20% verminderen tegen 2020 en met 40% tegen 2030. We plaatsen zonnepanelen op onze gemeentelijke gebouwen en bouwen een deelautosysteem uit samen met de energiecoöperatie "coopstroom".

We hechten veel belang aan sensibilisatie. De organisatie van een belevingsdag elektrisch rijden was een schot in de roos. Je leest er meer over op http://www.focustv.be/nieuws/testdag-elektrische-wagens-beernem.